fbpx

Kies de juiste laadpaal voor een beter milieu

In Nederland zijn we dol op de elektrische auto. Er rijden op dit moment bijna 600.000 elektrische personenauto’s rond. Dit is een groei van ruim 11 procent ten opzichte van einde jaar 2022. Het aantal laadpunten in ons land nam ten opzichte van het einde van 2022 ook toe met 8,5 procent. Een elektrische auto thuis opladen is niet alleen gemakkelijk, het is ook goed voor je portemonnee. Wie per jaar zo’n 12.000 kilometer rijdt, kan er 350 euro mee besparen. Mister Green helpt je met het vinden van de juiste laadpaal voor thuis met winst voor het milieu en voor je portemonnee.

Laadpaal thuis

Wat kost een eigen laadpaal?

Je bent zo’n € 1.500 tot 3.000 kwijt om thuis een laadpaal of wandlader te laten plaatsen. Dat zijn de kosten van de laadpaal of wandlader, inclusief installatie en het aanpassen van de meterkast. De kosten vallen vaak lager uit, als de laadpaal dichtbij de zekeringskast komt te staan. De laadpaal krijgt een aparte groep met eigen zekering.

De prijs van de laadpaal hangt af van het vermogen. Laadpalen met een hoog vermogen (meer dan 11 kW) laden sneller, maar zijn ook duurder. Check van tevoren of jouw meterkast geschikt is voor een laadpaal met een hoger vermogen. Controleer ook goed welk vermogen de boordlader in je auto aankan.

Een voorbeeld: stel de boordlader van je auto heeft een vermogen van 11 kW. En je hebt thuis een laadpaal met 22 kW vermogen geïnstalleerd. Dan zal jouw auto nog steeds met een maximaal vermogen van 11 kW kunnen laden.

Duurt het laden lang?

Als je een garage of oprit bij je huis hebt, kun je een eigen laadpaal laten plaatsen. Dit kan een laadpaal zijn of een kastje aan de muur, dat heet een wandlader. Een elektrische auto thuis opladen heeft veel voordelen: je kunt laden wanneer het jou uitkomt én het is vaak goedkoper dan opladen aan een publieke laadpaal. Hoe snel je thuis kan opladen, hangt af van je stroomaansluiting. Sommige oudere huizen hebben een 1-fase-aansluiting op het elektriciteitsnet (meestal 1x25A). Daarop kun je maximaal een 3,7 kW laadpaal installeren. Daarmee laad je thuis een elektrische auto in 10 tot 20 uur op. Veel nieuwbouwhuizen hebben een 3-fasen-aansluiting (3x25A). Dan kun je een laadpaal met meer vermogen (7,4 kW of 11 kW) plaatsen. Daarmee kun je 2 of 3 keer zo snel laden: in 3,5 tot 10 uur. Als je géén 3-fasen-aansluiting hebt, kun je de netbeheerder vragen om je aansluiting te verzwaren. De kosten daarvoor hangen af van de kabels die nodig zijn. Als die al tot in je huis liggen, zijn de kosten lager. Moeten de kabels nog tot je meterkast worden aangelegd, dan zullen de kosten hoger worden. Mister Green komt graag bij jou langs voor een voorstel op maat, geschikt voor jouw huis en naar jouw wensen. Vraag een vrijblijvend gesprek aan op onze site en onze ervaren adviseurs komen langs voor persoonlijk advies.

Je auto opladen met zonnepanelen

Een elektrische auto kun je overdag opladen met stroom uit je eigen zonnepanelen (link blog zonnepanelen) Dat scheelt flink in de kosten van laden. Met een slimme laadpaal of laadapp elektrische auto kan dit automatisch aangestuurd worden, zodat er met groter vermogen wordt opgeladen als je panelen stroom leveren. In de toekomst heeft het nog meer voordeel om de stroom van je eigen zonnepanelen te gebruiken voor je elektrische auto. Vanaf 2025 verandert de salderingsregeling.

Daardoor wordt het steeds gunstiger om je eigen zonnestroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Overdag je elektrische auto opladen, wanneer de zonnepanelen stroom opwekken, is dan een slimme zet. In de toekomst zouden elektrische auto’s ook ingezet kunnen worden als thuisbatterij. Zo moet het mogelijk worden om overdag zonnestroom op te slaan in de batterij van je auto en gebruiken op het moment dat je zonnepanelen geen stroom leveren.

Groen rijden

Bij Mister Green geloven we in groen doen. Dit betekent de juiste keuzes maken voor een groenere aarde en een beter milieu. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen, of dit nu is door elektrisch rijden, zonnepanelen instaleren, goede isolatie thuis of op de werkvloer (link blog), het gebruik van een warmtepomp of zoiets kleins als je eigen boodschappentas meenemen naar de winkel. Alle beetjes helpen. Doe jij al mee?

Mr. Green
Maakt morgen groener