Met een warmtepomp verwarm je je huis zonder aardgas. Hiermee wordt je woning een stuk duurzamer. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, uit ventilatielucht of uit de bodem. Dat is de reden waarom een warmtepomp een duurzaam alternatief is voor het verwarmen van het huis. Wat zijn de voordelen van een warmtepomp en welke waterpomp is geschikt voor jouw huis? Mister Green legt het je graag in dit artikel uit!
Hoe werkt een warmtepomp?
Je kunt de werking van een warmtepomp vergelijken met die van een koelkast. Een koelkast koelt doordat hij warmte verzamelt uit de lucht in de koelkast, en die afgeeft aan de lucht buiten de koelkast. Een warmtepomp verzamelt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht, bodem of het grondwater, brengt deze naar een bruikbare temperatuur en geeft die binnen in huis af. Hierdoor kan een warmtepomp met 1 kilowattuur aan stroom 4 tot 5 kilowattuur aan warmte maken. Vergelijk dit eens met gewone elektrische verwarming (bijvoorbeeld een elektrisch kacheltje, elektrische cv of elektrische vloerverwarming): die maakt van 1 kilowattuur stroom 1 kilowattuur warmte. De techniek van de warmtepomp is dus niet nieuw: het bestaat al lang.
Efficiënt stroomverbruik
De warmtepomp gebruikt de warmte die in de (buiten)lucht of bodem zit. Om die warmte bruikbaar te maken is stroom nodig. Je zult dus merken dat je stroomverbruik toeneemt. Daar staat tegenover dat je geen gas gebruikt. En een warmtepomp gebruikt de stroom heel efficiënt: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 4 tot 5 kWh warmte om je huis mee te verwarmen. Voor warm water is de warmtepomp wel minder efficiënt, daar is de verhouding 1 kWh stroom wordt 1,7 kWh warmte. Alles bij elkaar gaat jouw CO2-uitstoot door verwarming en warm water daardoor omlaag. Vergeleken met een hr-ketel op gas daalt jouw CO2-uitstoot door verwarming en warm water met 30 tot 65 procent. En als in de toekomst alle stroom duurzaam wordt opgewekt, wordt de CO 2 uitstoot van de warmtepomp nog lager.
Wist je dat?
Vier van de vijf mensen met een warmtepomp evenveel of zelfs meer comfort in huis ervaren dan met hun oude hr-ketel?
Is jouw huis klaar voor een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt de warmte meestal uit de buitenlucht, maar kan ook een andere bron voor warmte hebben. Zoals warmte uit de bodem, of uit speciale zonnepanelen op het dak (PVT-panelen). Je hebt dan geen buitenunit met een ventilator nodig. Woningen met mechanische ventilatie zijn geschikt voor een ventilatiewarmtepomp. Deze warmtepomp haalt warmte uit de lucht die afgezogen wordt, en gebruikt die voor het verwarmingswater of warm water in je keuken en badkamer. Ook zijn er soorten die uit één apparaat bestaan die je binnen of buiten neerzet: een monoblock-warmtepomp.
Hier lees je de drie vragen om te kijken welk soort warmtepomp bij jouw huis hoort.
Ten eerste is jouw huis redelijk tot goed geïsoleerd? Ga dan voor een volledig elektrische warmtepomp. Hiermee kun je helemaal van het gas af.
Is jouw huis in of na 1992 gebouwd en heeft het HR++ glas? Dan is de isolatie zeker in orde en kun je het zonder grote ingrepen geschikt maken voor een volledige warmtepomp.
Is jouw huis nu nog minder geïsoleerd? Dan kun je nu al een hybride waterpomp nemen. Dan verwarm je je huis met een combinatie van de waterpomp en je cv-ketel. Ontbreekt er nog ergens isolatie? Ga dan zeker isoleren. Daarmee wordt het energieverbruik van je warmtepomp nog lager.
Ten derde, is jouw cv-ketel 12 jaar of ouder? Zoek dan alvast uit of je huis geschikt is voor een volledig elektrische waterpomp.
Wist je dat?
Het overgrote deel van de warmtepompbezitters heel tevreden is en hun warmtepomp een acht of hoger geeft?
Pompen of verzuipen
In deze tijd is het belangrijk te kiezen voor groene en schone alternatieven. Het hoeft niet altijd heel groots te zijn, met iets kleins kun je al een groot verschil maken. Kijk op onze nieuwe site voor al onze producten en de manier waarop we jou helpen deze stappen te zetten. Mister Green komt graag bij jou langs voor een voorstel op maat, geschikt voor jouw huis en naar jouw wensen. Vraag een vrijblijvend gesprek aan op onze site en onze ervaren adviseurs komen langs voor persoonlijk advies. Samen doen we groen!
Mr. Green
Maakt morgen groener